Ο άντρας και το άγχος επίδοσης…
Σε κάθε άντρα, κάποια στιγμή θα συμβεί. Η εμπειρία είναι συνήθως επώδυνη, αφού σε λίγες περιπτώσεις θα το προσπεράσει και, την επόμενη φορά, ούτε που θα αναλογιστεί την πιθανότητα μιας νέας αποτυχίας, μιας νέας αδυναμίας να πετύχει στύση, ώστε να έχει σεξουαλική επαφή.
Οι άντρες συνήθως περιγράφουν την πρώτη φορά που δεν μπόρεσαν να έχουν επαρκή στύση κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης ως μία ιδιαίτερα αμήχανη στιγμή που δεν φανταζόντουσαν ποτέ ότι μπορούσε να τους συμβεί.
Τότε, συνήθως ακολουθούν διάφορες σκέψεις:
- Έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας
- Γιατί σε μένα;
- Έγινα ρεζίλι;
- Από τώρα;
Οι σκέψεις αυτές δημιουργούν συναισθήματα ντροπής, ενοχών, θυμού, στενοχώριας.
Η δυσάρεστη αυτή εμπειρία καταγράφεται στη μνήμη του άντρα και, την επόμενη φορά που θα επιχειρήσει σεξουαλική επαφή, κάνει σκέψεις που του δημιουργούν την αίσθηση της απειλής και του φόβου.
Οι σκέψεις αυτές συνήθως είναι:
- Θα έχω στύση;
- Μήπως γίνω πάλι ρεζίλι;
- Αν δεν έχω στύση, τότε μάλλον κάτι κακό μου συμβαίνει
Οι σκέψεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να διεγείρουν έναν άντρα· αντίθετα, του δημιουργούν έντονο φόβο, τη στιγμή που πλησιάζει η σεξουαλική επαφή ή και κατά τη διάρκεια της επαφής.
Όμως, το σώμα ΟΛΩΝ των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε, όταν ο νους δίνει σήμα ότι επέρχεται κίνδυνος ή απειλή, επικρατεί ο φόβος, και τότε το σώμα, σε βιολογικό επίπεδο, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Συνήθως, η γνωστή αδρεναλίνη παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και έχει ως αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιο γρήγορα, τα αγγεία να κάνουν σύσπαση, με συνέπεια να μη μπορεί να γεμίσει το πέος με αίμα, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της στύσης.
Με άλλα λόγια, όταν ένας άντρας αισθάνεται έντονο φόβο τη στιγμή της επαφής, είναι σχεδόν αδύνατο να πετύχει στύση, αλλά και αν προλάβει να πετύχει είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσει. Τότε, λοιπόν, το πιθανότερο είναι να ακολουθήσουν και πάλι στιγμές αμηχανίας, δυσαρέσκειας, ίσως και απελπισίας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τη σύντροφό του. Άλλη μία, λοιπόν, αρνητική εμπειρία καταγράφεται στον νου.
Τότε, αρχίζει μία διαδικασία ντόμινο. Την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε σεξουαλικές στιγμές, θα κάνει τις ίδιες σκέψεις που προαναφέρθηκαν, μόνο που αυτήν τη φορά θα τις πιστεύει περισσότερο, επομένως ο φόβος θα είναι περισσότερος και η πιθανότητα αποτυχίας ακόμη μεγαλύτερη. Κατά συνέπεια, αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που συχνά οδηγεί τον άντρα στο να αποφεύγει τις σεξουαλικές στιγμές και τις καταστάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σεξουαλική επαφή.
Κάποιοι άντρες αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα οφείλεται στο άγχος και τότε προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους να «μην το σκέφτεται». Άλλοι πάλι «εκλογικεύουν» το γεγονός και πείθουν τον εαυτό τους ότι «δεν έχουν άγχος». Όσο, όμως, απαγορεύουν στον εαυτό τους να σκεφτεί και κυρίως να ζητήσει βοήθεια για το πρόβλημα, τόσο πιο πολύ το σκέφτονται, και επομένως συντηρείται ο φαύλος κύκλος.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το να μη δημιουργείται ή να χάνεται η στύση, τη στιγμή που υπάρχει φόβος ή άγχος είναι μια ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ λειτουργία του οργανισμού. Το σώμα των αντρών είναι κατασκευασμένο έτσι, ώστε να υπάρχει καλή σεξουαλική λειτουργία μόνο όταν το άτομο είναι ήρεμο και χαλαρό.
Το άγχος επίδοσης, που αναφέραμε παραπάνω, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι η μοναδική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας, το οποίο και να συντηρεί το πρόβλημα για μήνες ή και χρόνια.
Πολλοί άντρες δυσκολεύονται να πιστέψουν πως το πρόβλημά τους είναι ψυχολογικό.
Αυτό αντικατοπτρίζει κοινές αντιλήψεις σύμφωνα με τις οποίες τα ψυχολογικά προβλήματα είναι σημάδια αδυναμίας, και ο άντρας θα πρέπει να είναι σε θέση να τα ξεπερνάει μόνος του. Ακόμη και στους πιο ώριμους και συγκροτημένους άντρες φαίνεται να υπάρχουν βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις που λένε ότι πρέπει πάντα να έχουν στύση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες και πως πρέπει πάντα να ικανοποιούν τις σεξουαλικές ανάγκες της συντρόφου τους. Πεποιθήσεις σαν και αυτές αποτελούν πρόσφορο έδαφος, για να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί το άγχος επίδοσης!
ΠΗΓΗ: imop.gr